Az agyhártyagyulladás tünetei:

 

A kezdeti tünetek teljesen általánosak, nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ezért is nehéz egy megfázásos, influenzás időszakban felismerni, gyakran az orvosok is félrediagnosztizálják.

Felnőttek és nagyobb gyerekek esetében:

Hányinger, magas láz, fejfájás, tarkómerevség, fénykerülés, gyengeség, ízületi fájdalom, eszméletvesztés

Csecsemőknél:

Láz, hátrafeszített fej, étvágytalanság, rémült tekintet, fejhangú sírás, eszméletlenség, nyugtalanság, bőrvérzések

A meningococcus okozta megbetegedések:

A kórokozó a vérbe kerülve járványos agyhártya-gyulladást vagy véráram-fertőzést okozhat. Mindkettő súlyos, akár életveszélyes megbetegedés, mely gyakran a gyógyulást követően maradandó elváltozással jár. A betegségen átesettek kb. negyedében fordul elő: agykárosodás, epilepszia, halláskárosodás, koncentrációzavar vagy végtag-amputáció. A betegség kezdetben jellegtelen tünetekkel kezdődik, így nehézséget okozhat a felismerése.

Hogyan terjed a betegség?

A tünetmentes, ún. hordozóállapotban az egészséges egyén képes megfertőzni a körülötte élőket cseppfertőzéssel vagy szoros kontaktus útján. Ez a hordozóállapot akár hónapokon keresztül fennállhat, és bár önmagában nem betegség, a kórokozó áttörheti az immunrendszer védelmi vonalát, és a véráramba kerülve súlyos megbetegedést okozhat. A betegség lappangási ideje  2-10 nap.

Hogyan lehet kezelni a meningococcus okozta betegségeket?

A kórokozó alapos gyanúja esetén vagy steril helyről, vérből vagy gerinc-folyadékból történő kimutatását követően antibiotikum adása szükséges. A minél korábban megkezdett antibiotikus kezelés csökkenti a súlyos fertőzés kialakulásának kockázatát. A súlyosabb betegségek kialakulása esetén intenzív osztályos ellátás válhat szükségessé. A korszerű kezelési lehetőségek ellenére is magas a betegség halálozása. A betegség továbbterjedésének megelőzésére a beteg közvetlen környezete is antibiotikus védelemben kell, hogy részesüljön.