A nyári táborok mindig nagy előkészületekkel indulnak, a szülők a legnagyobb biztonságban merik csak elengedni gyermeküket az általuk nem felügyelhető közösségbe. Ez most a járványügyi helyzet után különösen igaz, de jó, ha felkészülnek olyan veszélyre is, amely ugyan nem világjárvány formájában fenyeget, viszont ugyanúgy bármikor, bárkit megfertőzhet, azonban megelőzhető.

Ugyan a gennyes agyhártyagyulladás leggyakrabban a csecsemőket támadja meg (az esetek mintegy kétharmadában), de a kamaszok is a rendkívül veszélyeztetettek közé tartoznak. A baktériumot az egészséges populáció mintegy 10 százaléka tünetmentesen hordozza a torokflórájában.  A betegség zárt közösségekben terjed a legkönnyebben, így táborozás előtt különösen fontos a védelem. Nyugat-Európában és Amerikában a nyári iskolákban, kollégiumokban, nyelvtanfolyamokon általában követelmény a meningococcus elleni védőoltás beadásának igazolása. A meningococcus nevű baktérium okozta súlyos, rendkívül gyors lefolyású megbetegedés (vérmérgezés, agyhártyagyulladás), Magyarországon ritkán, évente átlagosan 40-50 esetben fordul elő. A betegség nagyon súlyos lefolyású, amely akár néhány órán belül halálhoz vezethet.  Hazánkban a leggyakoribb megbetegedéseket a B és a C szerotipusok okozzák. A kórokozót jellemzően a garatváladékban, a torokban a lakosság egy része tünetmentesen hordozza és terjeszti. Az agyburkok gennyes gyulladását okozó fertőzés csecsemőknél és serdülőkorúaknál a leggyakoribb. A kicsiknél az immunrendszer éretlensége miatt veszélyes a fertőzés, míg serdülők, fiatal felnőttek esetében a szoros kontaktus miatt emelkedhet gyorsan igen magasra a tünetmentes hordozók aránya. Emiatt a serdülőknél szintén rendkívül veszélyes, különösen azért, mert ebben az életkorban a hasonló korosztálybeliek együtt, szoros, összezárt közösségben (iskolák, kollégiumok, táborok, fesztiválok) a fertőzés szempontjából fokozott rizikót jelent.

 A kialakult betegség tünetei a magas láz, csillapíthatatlan hányás, fejfájás, elesettség, a bőrön apró bevérzések, gyakran a tarkótájék merevsége. Ezt az állapotot órákon belül követheti az eszméletvesztés, gyakran befolyásolhatatlan sokszervi elégtelenség, és halál. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás halálozási aránya ma is magas, hazánkban 15 százalék.

A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen elérhető már hatékony vakcina, de forgalomban van már az A, W és Y csoportok ellen is védettséget biztosító négy komponensű (A,C,Y,W) oltóanyag is.  Mivel a fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az oltási sorozat ilyenkor több oltásból áll, egymást néhány héttel követve. Azonban a vakcina által biztosítható védelem még így sem életre szóló, a csecsemőkorban adott C típusú védőoltás ismétlése 5-6 évente ajánlott, egészen 25 éves életkorig. Kamaszok számára a meningococcus-B elleni védőoltás mellett már a négy komponensű, több csoport ellen, (így a C csoport ellen is) védettséget adó vakcina választását javasolják.