Az elmúlt néhány évben folyamatosan törnek ki olyan járványok, amelyek oltással megelőzhetőek. Most jelent meg egy új kutatás egy elismert tudományos szaklapban, a JAMA Pediatrics-ben, amelyben a vakcinával megelőzhető betegségek előfordulásának és a javasolt állami oltás alóli mentességet adó jogszabályok bővülésével hoztak szoros összefüggésbe. Tudományosan igazolták, hogy a szabad választás nagyon is káros ezen a területen.

Elöljáróban: 2018 áprilisában az Európai Parlament kinyilvánította, hogy közegészségügyi veszélyt jelent az oltások számának csökkenése, az oltásellenességet pedig 2019 tíz legnagyobb közegészségügyi fenyegetése közé sorolta az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). A jelenség főleg a fejlett, nyugati világban fenyeget, ahol például Olaszországban és Kaliforniában is újra járványt okoztak az egykor már leküzdöttnek hitt betegségek.

A mostani kutatásban összefüggést kerestek az egyre szélesebb körben adott mentesség és a különböző járványok kialakulása között. Az elmúlt néhány évben egyre több szülő választotta, hogy mentesíti magát a kötelező iskolai oltások alól. Egyes iskolák kötelezővé teszik az oltást a beiratkozáskor, de a jogszabályok azt is lehetővé teszik a szülők számára, hogy ennek ne tegyenek eleget. Bizonyították, hogy azok a gyermekek, akiket nem oltottak be, sokkal fogékonyabbak a megelőzhető betegségekre, amelyek jelentősen hozzájárulnak a tömeges fertőzések kialakulásához. A szakértők szerint nyilván vannak, akiket az immunállapotuk miatt nem lehet oltani, de ha a lakosság legalább 90 százalékát beoltják a betegség ellen, akkor az a be nem oltottakat is védi. A vakcinázott gyermekek számának csökkenése a szakemberek szerint az egész társadalom immunitását befolyásolja.

Egy 2018-ban elvégzett tanulmány kimutatta, hogy egy amúgy megelőzhető fertőzések miatt kitörő járvány, például a szamárköhögés, vagy a kanyaró után, fokozódott a nyilvánosság figyelme az oltás felvételével kapcsolatban. Vagyis egy-egy vészhelyzet kellett ahhoz, hogy az emberek komolyan vegyék a betegségeket és megértsék: valóban kell az oltás, hogy ezeket féken tudják tartani. Ez amúgy azonnal az esetek számának csökkenéséhez vezetett. De mindez ugyanígy hatott az adott fertőzés elleni oltást kötelező jogszabályok megalkotására is.

A kutatók megpróbálták kideríteni, hogy vannak-e az állami jogszabályok tendenciái, és a járványkitörések előfordulása között összefüggések, különösen a „vakcinák alóli mentességről szóló törvények” esetében. A megcélzott betegségek a diftéria, az influenza, a hepatitis A és B, a pneumococcus betegség, a kanyaró, a  meningococcus betegség A, B, C, Y és W-135 szerotípusa, a mumpsz, a szamárköhögés, a rubeola, a tetanusz és a bárányhimlő. Ezek a jogszabályok tartalmaztak olyan törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé tették, hogy többet tudjanak az oltásokról, vagy olyanokat, amelyek korlátozták a szülők mentesítési lehetőségét a kötelező iskolai védőoltás alól. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az állami törvényhozóknak keményebben kell lépniük az oltás alóli mentesség csökkentése terén. Az oltásellenesség ugyanis egyértelműen segíti akár már a rég elfelejtett betegségek újbóli megjelenését, akár a járványok kialakulását, vagy a megelőzhető tragédiák előfordulását.

És hogy mi indította el az orvostudomány vívmányainak tökéletesen ellentmondó folyamatot?

1998 februárjában Andrew Wakefield 12 gyermekkel végzett kísérletében közvetlen kapcsolatot talált a kanyaró, a mumpsz és a rubeola vakcina (MMR-oltás) és az autizmus között. A tanulmány megjelenését követően a többi kutató nem tudta reprodukálni az eredményt, és később a brit közigazgatási bíróság a kapcsolódó határozatában megjegyezte: Nincs tiszteletreméltó vélemény, amely támogatja, hogy az MMR vakcina és az autizmus között okozati összefüggés van. Wakefield orvosi engedélyét bevonta a kamara, ám állítása az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban a vakcinázási ráták csökkenését, valamint a kanyaró és mumpsz növekedését eredményezte, amely több esetben is súlyos megbetegedéshez és halálhoz vezetett. A folyamat eredményeként 80 százalék alá esett a beoltott gyerekek aránya, ami olyan alacsony átoltottsági arány, mely miatt könnyen járvány törhet ki, amelyre ezt követően több példa is akadt.