Egyre inkább látszik, hogy már hazánk lakossága is sokkal inkább bízik a bizonyítékokon alapuló orvostudománynak, mint a szintén bizonyítottan káros riogatásoknak. Már a nemzetközi kutatások is mutatják, hogy az emberek döntő többsége védekezik oltással a különböző, sokszor életveszélyes betegségekkel szemben. Most a Századvég közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a megkérdezettek háromnegyede nélkülözhetetlennek tartja a vakcinákat, sőt: 91 százaléka egyetért azzal, hogy a kormányzat 2019 őszétől kötelezővé teszi a gyermekek bárányhimlő elleni védőoltását.

A magyarok elsöprő többsége, a válaszadók csaknem háromnegyede a védőoltások mellett áll, meghatározó többségének, 88 százalékának elvi szinten sincs ellenérzése a védőoltásokkal szemben, 91 százaléka pedig egyetért azzal, hogy a kormányzat 2019 őszétől kötelezővé teszi a gyermekek bárányhimlő elleni védőoltását, és pusztán 7 százalékuk nem támogatja az intézkedést. Ezek derülnek ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából. A magyar lakosság kulcsfontosságúnak tartja a védőoltások alkalmazását, különösen a kisgyerekek esetében, és elviekben sem kifogásolja a betegségek megelőzésének e módját.Vagyis sokkal inkább bízik az orvostudományban, mintsem hogy hitelt adna a valójában minden tudományos alapot nélkülöző riogatásoknak. A lakosság még fontosabbnak ítéli a védőoltásokat a gyermekek esetében: a megkérdezettek 93 százaléka tartja indokoltnak, hogy a gyermekek védőoltására minél hamarabb sor kerüljön, és pusztán 5 százalékuk vélekedik másképpen. Hasonló a megítélés egyébként világszerte. A WHO adatai szerint mind inkább javul a helyzet. Míg 2000-ben a gyerekek 73 százalékát oltatták be például kanyaró ellen, 2015-ben ez az arány már 85 százalék. 2010 és 2015 között legalább 10 millió halálesetet előztek meg a védőoltások, és még ennél is több millió embert óvtak meg különböző megbetegedésektől. Mind a kötelező, mind az egyes országokban már kötelező, máshol még választható immunizáció, mint például a meningococcus C baktérium által okozott fertőző agyhártyagyulladás elleni védelem, egyre fontosabb szerepet játszik a betegségek és halálozások megelőzésében.

A WHO és a szakértők egyértelműenazt vallják, hogy az immunizálás a modern orvostudomány egyik legnagyobb sikertörténete. A tapasztalatok is újra és újra megerősítetik a vakcinák és az immunizálás értékét, miután megakadályozzák és féken tartják a fertőző, és egyre inkább a rákos megbetegedések, vagy más krónikus betegségek számát.Az immunizáláshoz való hozzáférés bővítése elengedhetetlen a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. Nemcsak haláleseteket előznek meg, de korábban pusztító járványok kialakulását is. Segíthetnek korlátozni az antibiotikum-rezisztencia terjedését is. Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok által okozott betegségek globális növekedése az antibiotikumok túlzott felhasználása miatt jelentős közegészségügyi probléma. Az emberek és állatok oltása nagyon hatékony módja annak, hogy megakadályozzák a fertőzéseket, így az antibiotikumok szükségességét is.