Tél derekán járunk, most jönnek majd a legkeményebb napjai. A sokszor szélsőséges időjárás, a hideg, a hó nemcsak a szervezetünknek nagy erőpróba, de megnő a különböző fertőzések, így az agyhártyagyulladás veszélye is, ezért a szakemberek a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek.

A gyakran tragikus kimenetelű megbetegedés elsősorban a csecsemőket, kisgyermekeket, a fiatal felnőttek és az időseket fenyegeti. Hatból egy fertőzött meghal, a betegek ötöde pedig életre szóló károsodást szenved.

A téli hónapok nemcsak immunrendszerünknek jelentenek sokkal nagyobb kihívást, de az időjárási körülmények is kifejezetten kedveznek a különböző fertőzéseknek, így egyebek mellett jelentősen megnő a járványos agyhártyagyulladás veszélye a következő hónapokban. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás sok esetben még a szakemberek számára is nehezen felismerhető betegség akár 24 órán belül halált okozhat. A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy minden tizedik fertőzött még a gondos orvosi ellátás mellett sem éli túl a betegséget. A legfrissebb hazai statisztikák szerint hatból egy beteg meghal, a betegek akár ötöde pedig egész életére szóló testi vagy idegrendszeri károsodást szenved a betegség szövődményeinek következtében. A járványos agyhártyagyulladás nagyon rövid idő, mindössze 24 óra alatt gyökeres változást hozhat a beteg életében. A betegség, amit a meningococcus baktérium okoz, nehezen diagnosztizálható, rendkívül gyors lefolyású, és életre szóló szövődményekkel járhat. Gyermekorvosok és infektológus szakértők szerint a meningococcus fertőzés kialakulását meg kell előzni, vagyis mindenkinek, aki kockázati csoportba tartozik, érdemes védőoltást kapnia ellene.

“Igaz, hogy ez a betegség elsősorban a csecsemőket érinti. A kisgyerekek is veszélyben vannak azonban, egyik legutóbbi betegem például egy ötéves kisfiú volt. Ha felmerül az agyhártyagyulladás lehetősége, nincs idő késlekedni, minden perc számít. A háziorvos legfontosabb feladata, hogy a beteg azonnal intenzív osztályra kerüljön. A gyors kórházi ellátás, a célzott antibiotikumos kezelés radikálisan javítja a túlélési, felépülési esélyeket. Néha olyan gyorsan kialakul a szepszis, azaz a vérmérgezés, hogy az agyhártyagyulladásnak már nincs is ideje kifejlődni. Előfordul az is, hogy a beteg keringése omlik össze, és emiatt veszítjük el a pácienst. A túlélők egy része pedig olyan súlyos következményekkel kénytelen folytatni az életét, mint a végtag amputáció, idegrendszeri problémák, hallás- és látáskárosodás” – fogalmazott dr. Kovács Ákos gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja a Medicalonline.hu egészségügyi szakportálnak.

A járványos agyhártyagyulladást okozó baktériumnak 13 szerocsoportját különböztetik meg, a legtöbb megbetegedést az A, B, C, Y, W és X szerocsoportok okozzák. A meningococcus okozta fertőző agyhártyagyulladás az egész világon, minden korcsoportban előfordul. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint évente mintegy 500.000 megbetegedést okoz, halálozási mutatója pedig rendkívül magas: minden évben 50.000 ember veszíti életét a fertőzés következtében. A lakosság 10 százaléka az orrgarat-váladékában tünetmentesen hordozza a baktériumot, de egyes korcsoportokban ez az arány sokkal magasabb is lehet. A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, közvetlen érintkezés (például csókolózás, köhögés, tüsszentés), vagy tartós, illetve gyakori, ismételt kontaktus, mint a zsúfolt együtt lakás, együttalvás az előfeltétele. A betegek a tünetek megjelenése előtti 7. napot követően az antibiotikum kezelés megkezdésétől számított 24 óráig fertőzőképesek.

A hazai járványügyi szakemberek szerint a meningococcus elleni védelmet 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni, és 25 éves korig célszerű fenntartani. Azt javasolják, hogy a csecsemők, az 5 év alatti gyermekek, a zárt közösségekben, például kollégiumban, bentlakásos iskolában, nevelőotthonban élő gyermekek és fiatal felnőttek védőoltással védekezzenek a meningococcus betegség ellen. A védőoltás szintén ajánlott azoknak, akik más betegségük miatt kevésbé ellenállóak a fertőzésekkel szemben.