„Kevés olyan baktérium létezik, amely képes akár néhány óra alatt megölni valakit, a meningococcus ilyen”— ezzel az üzenettel hívja fel az Ausztrál Tudományos Akadémia a szülők figyelmét, hogy feltétlenül oltassák be gyermekeiket a meningococcus betegség minden törzse ellen. A videó kampánnyal kiegészült felhívásuk oka egyrészt, hogy egyre több a megbetegedés, másrészt két konkrét történet figyelmeztetett arra, hogy sürgősen lépni kell.

Egy hétéves fiú halála és egy fiatal lány kálváriája késztette arra az Ausztrál Tudományos Akadémiát, hogy lépjenek, megértessék a szülőkkel, oltassák be gyermekeiket, vagy akár a felnőttek is védekezzenek a kórokozó ellen. A videók a meningococcus betegség túlélőinek történeteit is tartalmazzák, köztük Eliza Ault-Connell-t, akinek 16 évesen amputálni kellett a lábát. A lány 110 napig volt az intenzív osztályon és több mint 60 műtéten esett át, amit mind-mind meg lehetett volna előzni védőoltással.

Az Ausztrál Tudományos Akadémia felhívását és videó kampányát az ausztrál Egészségügyi Minisztériummal együttműködve indították el a lakosság és az egészségügyi szakemberek oktatására a betegségről. Robert Booy professzor, a Sydney-i Nemzeti Immunizációs Kutatási Központ professzora a kampány egyik kezdeményezője arról beszélt, hogy Ausztráliában a meningococcus betegségeket a baktérium öt törzse okozza – A, B, C, W és Y -, az esetek számának növekedése az elmúlt néhány évben pedig mindenképp aggodalomra ad okot. A W (törzs) az elmúlt évben közel 150, az Y (törzs) 75 esetet okozott. A számok egyre emelkednek, a problémát nem szabad elbagatellizálni- erre hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A csecsemők és öt évnél fiatalabb gyermekek, valamint 15 és 24 év közötti tinédzserek és fiatal felnőttek körében áll leginkább fenn a betegség kockázata. Emellett a legyengült immunrendszer, a dohányzás és a zsúfolt közösségekben élők szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A védőoltással pedig megelőzhető minden olyan tragikus történet, amelyekről például az ausztrál kampányfilm szól.