Egy friss kutatás szerint a szülők többsége csak akkor érzékeli a meningococcus okozta agyhártyagyulladás jeleit, amikor már túl késő. Úgy gondolják, hogy a kiütés, a fényérzékenység és a merev nyak a meningitis korai jelei és tünetei, pedig nem. Ezek a betegség fontos mutatói, de általában később jelentkeznek, vagy egyáltalán nem. A szakemberek azokra a lépésekre hívják fel a figyelmet, amelyeket a szülők megtehetnek gyermekei védelme érdekében, a korai jeleinek és tüneteinek felismerésére, a kockázatok megértésére és a megelőzésre, beleértve az oltást is.

A szülők nem mindig ismerik a meningitis korai jeleit és tüneteit, pedig ez segítené a gyermekek gyorsabb orvosi ellátásában és így a gyógyulásban. A 3-5 éves, 14-15 éves és 18-19 éves szülők körében elvégzett kutatás azt mutatja, hogy a három leggyakrabban említett tünet a fényérzékenység, a merev nyak és a kiütések, amelyekről úgy gondolták, hogy ezek a megbetegedés korai jelei. Jóllehet, ezek már a fertőzés késői jelei, ráadásul lehet, hogy egyáltalán nem fordulnak elő, vagy csak más tünetek, például fejfájás, hányás, láz, izomfájdalom, valamint a kéz és a láb hidegség mellett jelentkeznek. Amint a gyerekek és a fiatalok visszatérnek az iskolába, vagy bármilyen közösségbe, nincsenek védve a meningitis kockázataival szemben, de a korai jelek és tünetek ismeretével segíthetünk a betegség kezelésében.

„Fontos gyorsan kezelni és tanácsot kérni a megelőzésről, beleértve a rendelkezésre álló oltásokat. A csecsemők, a gyermekek és a fiatal felnőttek mind ki vannak téve a meningitis kockázatának, a szülők pedig mindent meg akarnak tenni gyermekeikért, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyenek a tünetekkel. A bőrkiütésről általában korai jeleknek számítanak, de gyakran később jelentkeznek, vagy egyáltalán nem. Arra buzdítom a szülőket, hogy ne várják meg a kiütést, hanem tanuljanak meg a korai tünetekről és beszéljenek orvossal vagy gyógyszerészével a meningitis megelőzésének lehetőségeiről”—hívta fel a figyelmet Matt Dawson egykori rugby játékos, a témában indított kampány nagykövete, aki maga is átesett ezen a betegségen. A meningitis ritka és életveszélyes betegség, amely halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik gyorsan. Az idősebb tinédzserek a csecsemők és kisgyermekek után a fertőzés második legsebezhetőbb csoportja, mivel ők azok, akik sokféle közösségben megfordulnak, ahol a meningitist okozó baktériumok nagy eséllyel jelen vannak. Amint a szülők felkészítik gyermekeiket az iskolai időszakra, fontos ismerni a meningitis jeleit és tüneteit, megérteni a kockázatokat és tisztában kell lenni a megelőző intézkedésekkel is. A kutatási adatok azt mutatták, hogy a válaszadók több mint kétharmada tisztában van azzal, hogy a meningitist oltással lehet megelőzni, azonban a válaszadók 40 százaléka azzal már nem, hogy egynél több oltás van a gyermek megóvására a kórokozó különböző törzsei ellen. De az is kiderült, hogy minél idősebb a gyermekük, annál kevésbé ügyelnek az oltásokra. A felmérés alapját az adta, hogy Angliában tavaly csaknem 10 százalékkal nőtt a megbetegedések gyakorisága.  Ott a nemzeti oltási program 2015 óta felajánlja a meningococcus B oltást csecsemők, és a meningococcus ACWY oltást 13, 14 éves gyermekek számára. Mindkét oltás magánúton is elérhető azok számára, akik nincsenek biztosítva és tanácsot kérhetnek a háziorvosuktól vagy gyógyszerészüktől. A betegség tünetei órák alatt megjelennek, köztük a magas láz és az elesettség, a vérnyomásesés és a verejtékezés, a fejfájás és a merev fekvés, a fénykerülés, a hányinger és a hányás, valamint az agyhártyagyulladásra jellemző ideggyógyászati tünetek és laborleletek. Maga a kórokozó annyira gyorsan szaporodik, hogy az agyvíz leletekben már órákkal a fertőzést követően kimutatható.

A konkrét diagnózis felállítását két részre kell bontani. Az első és egyben nehezebb feladat az első eset felismerése, mert ez esetben a járványos agyhártyagyulladást még el kell különíteni a többi, ehhez képest nem annyira veszélyes agyhártyagyulladástól. Járványos megjelenéskor a második eset diagnosztizálása már könnyebb, mert a betegség előfordulása alapján az orvosok gyanúja már egyből a járványos agyhártyagyulladásra terelődik, és azonnal célzottan vizsgálják a beteget, tehát egyből agyvizet vesznek. Ilyenkor a betegség felismerése már jóval könnyebb.