Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel.

„Az oltásellenesség, vagyis az elérhető védőoltások beadásának elutasítása jelentősen növeli az – egyébként – elkerülhető megbetegedések, halálozások számát. A védőoltás az egyik legköltséghatékonyabb módja a betegségek megelőzésének, évente közel 2-3 millió halált akadályoz meg, ráadásul az átoltottság mértékének javításával további másfél millió ember halála kerülhető el”—ezzel indokolta az egészségügyi világszervezet a döntését. A kötelező oltások terén Olaszországot 2014-ben még példaképként állította a világ elé az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ám a kormányt alkotó populista pártok már a választási kampányban megígérték, hogy enyhíteni fognak az oltási szigoron. Mindezt annak ellenére tették, hogy tavaly és idén mintegy nyolcezer kanyarós fertőzést regisztráltak az országban – a korábbi évek többszörösét –, és tízen életüket vesztették a komplikációk következtében. Míg a WHO ajánlásai szerint akkor tekinthető védettnek egy társadalom, ha az emberek legalább 93–95 százalékát beoltották, a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) vakcina esetén Olaszországban már csak 83 százalékos a népesség átoltottsága. Az Európában újra támadó kanyaró Olaszország mellett Romániában és Ukrajnában okozott komoly járványt. 2018 első felében Európában 41 ezer ember betegedett meg kanyaróban, és közülük 37-en haltak meg.

A vakcinák megjelenésének pillanatától létező oltásellenesség egyik legfőbb oka éppen azok sikeressége: amíg a fejlett országokban megfelelő volt az átoltottsági arány, a legsúlyosabb fertőző betegségek gyakorlatilag eltűntek, s az emberek már nem hitték el, hogy a kanyaró és a többi kór valóban súlyos, sokszor halálos szövődményekkel jár. A másik ok az, hogy húsz évvel ezelőtt egy brit orvos, Andrew Wakefield a Lancet című tekintélyes tudományos folyóiratban publikált egy cikket, amely azt állította, hogy kapcsolat van az MMR-vakcina beadása és az autizmus kialakulása között. Bár a Lancet később visszavonta a cikket, Wakefieldről pedig kiderült, hogy anyagilag is érdekelt volt a valójában nem létező kapcsolat felfedezésében, és ezért még meg is hamisított egyes adatokat, ma is milliók vannak meggyőződve arról, hogy az MMR valóban autizmust okozhat. A védőoltásokkal szembeni ellenérzések mögött összetett magyarázatok húzódnak meg, ugyanakkor a korábban már majdnem teljes mértékben megszüntetett kanyaró az oltások hiányában újból megjelent, aminek következtében a megbetegedések száma világszinten 30 százalékkal nőtt.

Az oltásellenességet a WHO idén a világot fenyegető tíz legnagyobb egészségügyi kockázat közé sorolta. A világszervezet idei listáján szerepel a világméretű influenzajárvány kitörésének megelőzése, a szegénységben élők egészségügyi ellátásának javítása, akcióterv kidolgozása és a figyelem ráirányítása a gyógyszereknek ellenálló kórokozók kutatására, valamint a járványok visszaszorítása. Egészségügyi szakoldalakra irányítja a jövőben azokat a felhasználóit a Pinterest, akik oltásokkal kapcsolatos információkat keresnek. A közösségimédia-oldal már tavaly óta szűri a keresési találatokat, törli az eredmények közül az oltásellenes dezinformációkat terjesztő oldalakat.

Az oltásellenes őrület – és azzal párhuzamosan az újra felbukkanó, védőoltással megelőzhető járványos betegségek – terjedésével egyre nagyobb a nyomás a közösségimédia-vállalatokon, hogy tegyenek valamit a dezinformációk terjedése ellen. Az elmúlt hónapokban a Facebook is szűrni kezdte a keresési találatokat, hogy felhasználói valós és hiteles értesüléseket kapjanak a védőoltásokról. A Pinterest új szabályzata szerint a “kanyaró” és az “Oltásbiztonság”, illetve más témába vágó keresőszavak esetén találati oldaluk az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), illetve az amerikai Járványügyi Központ oldalaira visznek majd.

“Azért döntöttünk így, mert úgy gondoljuk, hogy nem felelős magatartás dezinformációkat is mutatni a közegészségügyi szakértők oldalai mellett” – írta közleményében a cég. Ebben azt is írták, hogy a jövőben eltávolítanak minden, oltással kapcsolatban tévinformációkat, hamis állításokat közlő oldalt.