Minden idők legátfogóbb tanulmányát hozták most nyilvánosságra a világ egyik legmeghatározóbb orvostudományi folyóiratában, a The Lancet-ben. A kutatók a fejlett országokban 60 millió emberre kiterjedő 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték, amelyben kétséget kizáróan igazolták a HPV oltás hatékonyságát. A mindössze 10 éves múltú vakcinának köszönhetően például a 16-os és 18-as típusának előfordulása a lányok 15-19 éves korosztályában 83 százalékkal csökkent, a 20-24 éves korosztályban 66 százalékkal. Ezek az eredmények pedig azt az utat mutatják, amellyel rövid időn belül felszámolható a ma még több százezer nő halálát okozó méhnyakrák.

Brit és kanadai kutatók minden idők legátfogóbb tanulmányában mutatták ki, hogy a méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen 10 éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében.  A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a fejlett országokban 60 millió emberre kiterjedő 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték és meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltás rendkívül hatékony a méhnyakrák megelőzésében, egy évtizeden belül pedig szinte meg is meg is szüntetheti ezeket a védőoltással megelőzhető, halálos betegségeket.

A kutatók összevetették az oltás megjelenése előtti és a fejlett országokban az oltási programok elindítása után nyolc évvel kimutatott adatokat. A méhnyakrákot, a nemi szervi szemölcsök megjelenését és a rákmegelőző állapotokat. Azt találták, hogy a HPV 16-os és 18-as típusának előfordulása a lányok 15-19 éves korosztályában 83 százalékkal csökkent, a 20-24 éves korosztályban 66 százalékkal. A nemi szervi szemölcsök előfordulása ugyanezen korosztályokban 67, valamint 54 százalékkal csökkent. A rákmegelőző állapotok száma 51 százalékkal csökkent a 15-19 és 31 százalékkal a 20-24 évesek esetében. A kutatók azt is kimutatták, hogy azokra is előnyös hatással van az vakcina, akiket nem oltottak be. A 15-19 éves fiúk esetében is mintegy 50 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcsök megjelenése, és a 30 fölötti nőknél is jelentős arányban. A visszaesés azokban az országokban volt jelentősebb, ahol szélesebb korcsoportokat oltottak be, valamint ahol többen kapták meg az oltást.

„Látjuk a csökkenést a HPV-törzsek és a méhnyak megbetegedéseinek megjelenésében, így minden jel arra utal, hogy a méhnyakrák előfordulása is csökkenni fog” – idézte David Meshert, az angol közegészségügyi intézet vezető kutatóját a BBC News. Marc Brisson, a kanadai Laval Egyetem professzora, a tanulmány szerzője szerint tíz éven belül a csökkenés egyre szélesebb korosztályban jelentkezik majd és lehetséges a méhnyakrák teljes megszüntetése. Ez azt jelenti, hogy százezer emberre kevesebb, mint négy eset jut, ha jelentősen nő a beoltottak köre és az fenntartható marad.

A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, amely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphámfelületein, a kézen-lábon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. Az Egészségügyi Világszervezet által februárban közzétett adatok szerint mintegy 570 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak 2018-ban világszerte, ez a negyedik leggyakrabban előforduló daganatos betegség a nőknél. Évente több mint 310 ezer nő hal bele, többségük a szegényebb országokban, ahol az immunizációs program még alig létezik.

 

A magyarországi méhnyakrákos halálozási adatok 2-3-szor rosszabbak a nyugat európai – elsősorban a skandináv – országok hasonló adatainál: hazánkban évente 1000 körüli új megbetegedés és 400 körüli haláleset fordul elő. Itthon két oltóanyagot alkalmaznak, amelyeket a HPV néhány típusa ellen fejlesztettek ki, ezek védelmet nyújtanak a humán papilloma vírus összesen kilenc típusával első alkalommal történő fertőzés ellen.