A meningococcus okozta fertőzés évi 1,3 millió megbetegedést, köztük több mint 100.000 halálos áldozatot szed világszerte. Hazánkban az elmúlt tíz évben a hivatalos adatok szerint évről évre 30-70 közötti esetet regisztrálnak, amelyek közül 8- 15 tragédiával végződik. Ez a halálozási arány sajnos az elmúlt 50 évben az orvostudomány fejlődése ellenére is alig változott. A fertőzésnek jellegzetes földrajzi, évszakos és korcsoportos megoszlása van.

A baktériumnak 13 alfaja van, közülük Európában, így hazánkban is a B és a C dominál, de az elmúlt években előtérbe került az Y és a W is. A fertőzés leggyakrabban a téli-tavaszi hónapokban fordul elő, így megoszlása egybeesik az influenza szezonnal. Dr. Bogdányi Katalin neonatológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos segít a szülők tájékoztatásában.

„A legérintettebb populáció a 0-5 éves és a 10-25 éves korosztály. Ez utóbbi csoport azért érdekes, mert akár 50-80 százalékuk is a torkában hordozhatja a baktériumot anélkül, hogy bármi tünete lenne. Ez azt jelenti, hogy speciális vizsgálattal kimutatható a torokból vett mintában a kórokozó, de csak kis számban, ami nem okoz betegséget, hanem az egészségesen ott élő, úgynevezett normál baktérium flóra része. Viszont bizonyos váratlan hatásokra ez a baktériumszám rövid idő alatt meg tud sokszorozódni, és villám gyorsan betegséghez vezet. A tinédzser-fiatal felnőtt korosztály ezt cseppfertőzés útján át tudja adni másoknak is, így a legsérülékenyebb korcsoport, az 5 év alattiak, és az idősek is megfertőződhetnek. A betegség megjelenése elsősorban az 5 év alattiak, azon belül is elsősorban az 1 évnél fiatalabbaknál fordul elő, később a 10 és 25 éves kor között, illetve az idősek számára jelent komoly veszélyt”—mondja a doktornő. „A fertőzés kialakulására hajlamosít a zsúfolt környezet (kollégium, szórakozóhelyek), a dohányzás, az immunhiányos állapot és bizonyos foglalkozások. Ezeken túl a gyakori utazás, közösségváltás önmagában is rizikó faktor”—teszi még hozzá a szakember.

Dr. Bogdányi Katalin

Gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos. 1995-től 2007-ig a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti Klinika Koraszülött Intenzív Osztályán és Újszülött Osztályán dolgozott főállásban, azóta részállásban. 2007-ben csatlakozott a gyógyszeriparhoz, 9 évig orvosi tanácsadóként és gyógyszerbiztonsági tisztként dolgozott az egyes gyógyszerek biztonsága és hatékonysága területén. 2011 óta a Normafa Gyermekrendelőben a gyermekkori betegségek megelőzésével és kezelésével foglalkozik. Évente mintegy 4-5 ezer vizsgálatot végez és több mint 2000 védőoltást ad be. A gyermek praxis oktatásra akkreditált, ezért 2015 óta gyermekorvos és háziorvos gyakornokok tanulnak  a rendelőben.